لبنیات سنتی در جامعه امروزی دارای اهمیت و ارزش زیادی است که خانوادهها بر آنند تا از با کیفیتترین و تازهترین نوع آن بهرهمند شوند. در گذشته، با توجه به میزان جمعیت لبنیات سنتی تهیه شده در میان روستائیان و عشایر برای تأمین نیاز همگان کافی بود اما امروزه با رشد جمعیت نیاز روزافزونی به لبنیات سنتی احساس شد و کارخانجات و دامداریهای بزرگ شکل گرفت. سلقیه ذائقه افراد در دهههای اخیر باعث تغییر در میزان مصرف لبنیات سنتی شد و خوراکهای حاضری با مواد نگهدارندگی بالا و فست فودها با خواص کم و مضرات بالا، سلامت افراد تحت تاثیر آن پس از گذشت دههها با مشکلات عدیدهای مواجه شد که محققین بعد از تحقیقات بسیار، بررسی شد که میزان مصرف لبنیات سنتی کاهش یافته است و باید این مواد برای افراد فراهم شود. جهت آگاهی از انواع لبنیات با کیفیت و خواص هر یک در ادامه مطلب همراه ما باشید.
شیر محلی یکی از اولین فراوردههای لبنیات سنتی به شمار میرود که از گذشته مصرف آن برای کودکان و بزرگسالان رایج بوده است. بطور روزانه با جوشاندن دست کم یک لیوان شیر محلی میتوانید سلامت دندانها و استخوانهای خود را بطور چشمگیری تضمین کنید. شیر محلی و بطور کلی شیر حاوی کلسیم، ویتامین دی و مقدار قابل توجهی آهن میباشد که این مواد برای همه افراد به ویژه خانمهایی که نزدیک به دوران یائسگی خود هستند ضروری میباشد. نکته حائز اهمیت قبل از مصرف شیر محلی، جوشاندن آن به میزان کافی است که اینکار موجب از بین بردن باکتریهای موجود در شیر که گاه از فضولات حیوانی وارد آن میشوند و نیز کامپیلوباکتر میشود. توصیه کارشناسان تغذیه به مردم این است که از فراوردههای حاصل از شیر محلی نجوشیده استفاده نکنند تا از ورود باکتریهای نامبرده به بدن خود جلوگیری کنند.
ماست محلی تهیه شده از شیر محلی جوشانده شده است که تحت دما و شرایط خاصی درست میشود. اگر شما علاقه یا زمان کافی برای درست کردن ماست محلی ندارید، میتوانید لبنیات سنتی مورد نظر خود را از فروشگاه لبنیات یزدی محله افسریه تهران تهیه کنید. فروش ماست محلی به صورت خرده و عمده در فروشگاه لبنیات یزدی صورت میگیرد. وجود ماست محلی بر سر سفرههای ایرانی امری دلنشین و کهن است که همواره مردم خوردن ماست را همراه با وعدههای ناهار و یا شام خود میپسندند. اگر شما از آن دسته افرادد هستید که علاقه زیادی به مصرف ماست محلی و یا پاستوریزه دارید، اضافه کردن کمی نعنا به آن را فراموش نکنید؛ زیرا ممکن است دچار سردی مزاج، ورم معده و دلدرد شوید. اگر بنا به دلایلی مصرف روزانه ماست ندارید، مواد مغذی موجود در آن را با جایگزین مناسب مصرف کنید.
کشک محلی یکی از پرطرفدارترین فراوردههای لبنیات سنتی است که در بیشتر خوراکهای شمالی مورد استفاده قرار میگیرد. کشک محلی بسیار مغذی بوده و مصرف آن بطور روزانه به تمامی افراد توصیه میشود. کشک محلی فراوردهای ایرانیالاصل بوده و میان مردم جوامع گوناگون در خارج از ایران طرفداران بسیاری داشته است. از خواص کشک محلی به موارد بسیاری میتوان اشاره کرد. بدلیل وجود پروتئین فراوان در کشک محلی، همچنین مواد معدنی دیگری چون کلسیم، چربی، نمک و نیاسین مصرف آن بشدت توصیه میشود. کشک محلی رفع کننده سوء هاضمه بشمار میآید. به افرادی که تمایل به لاغری و کاهش وزن خود دارند نیز مصرف کشک محلی از میان دیگر لبنیات سنتی توصیه میشود.
دوغ محلی طعم و عطر ویژهای دارد که مصرف آن در کنار انواع کبابهای ایرانی و آبگوشت بسیار رایج است. در دوغ محلی معمولا نعنا، آویشن، پونه و یا موسیر میریزند تا علاوهبر خوش طعمتر شدن، از سردی آن جلوگیری کند. دوغ محلی به نسبت دیگر دوغهایی که با شیر پاستوریزه تهیه شدهاند، با شیر محلی پرچرب درست میشود. از خواص دوغ محلی میتوان به رفع سردرد، خواب راحت و از بین بردن بوی بد دهان اشاره کرد. ضمناً برای بانوان باردار مصرف دوغ محلی به دستور پزشک مناسب نیست، با این حال قبل از مصرف با پزشک خود بهتر است مشورت کنند.
ارده یزد با توجه به محبوبیتی که دارد، موجب شده تا مصرف آن در سالهای گذشته افزایش یابد. اما این محبوبیت از کجا آمده؟ ارده یزد سرشار از مواد مقوی بوده که به طور متداول در وعده صبحگاهی مصرف میشود و انرژی مورد نیاز بدن را در طول روز و انجام فعالیتها تأمین میکند. کلسیم موجود در ارده یزد موجب تقویت قوای دندانها شده و از پوسیدگی ریشه دندانها محافظت میکند. همچنین مصرف ارده یزد به کودکان بسیار توصیه میشود چرا که در تقویت حافظه موثر است. به دلیل وجود آنتیاکسیدانهای فراوان در ارده یزد مصرف آن برای کاهش خطر ابتلا به سرطان در بدن توصیه میشود.
روغن حیوانی محلی که در کشورمان ایران به روغن زرد و یا روغن کرمانشاهی مشهور است جزو با ارزشترین مواد غذایی بشمار میرود. مصرف روغن حیوانی محلی در طبخ خوراکهای اصیل ایرانی بسیار متداول است و باعث خوش طعم شدن آنها میشود. البته استفاده روغن حیوانی محلی برای افرادی که سابقه فشار و قند خون، چربی بالا و... دارند توصیه نمیشود اما بدلیل خواص متعددی که دارد، مصرف آن برای عموم مردم توصیه میشود که در ادامه چند مورد از این خواص را نام میبریم. روغن حیوانی محلی سرشار از ویتامینهای محلول در چربی آ و ای، کا دو و سیالای
CLAمیباشد. همچنین روغن حیوانی محلی باعث کاهش التهاب و بیماریهای قلبی و عروقی میشود. افرادی که معمولا از روغن حیوانی محلی استفاده میکنند به مراتب شادابتر و پرانرژی به نسبت دیگران هستند و دچار اضافه وزن و یا بالعکس، کاهش وزن شدید نخواهند شد.